Menü Kapat

Endüstriyel Tasarım


Endüstriyel tasarım görsel bir model oluşturmanın ötesinde ürünün rekabet unsurlarının ve sınırlarının belirlendiği bir tasarım faaliyetidir. Bu bakış açısıyla gerçekleştirdiğimiz endüstriyel tasarım çalışmalarımızı yatırımcı beklentisi ve kullanıcı menfaati arasında kurduğumuz hassas denge ile yürütmekteyiz. Üretim alt yapısına ve imalat yöntemlerine sadık kalarak ortaya koyduğumuz çalışmalarla uygulanabilir ve sürdürülebilir tasarımların geliştirilmesini amaçlamaktayız.

Endüstriyel tasarım hizmetimizi iki farklı boyutta ele almaktayız. Bunlar ürünün estetik ve ergonomik özelliklerinin harmanlandığı stil tasarımı ve ürünün kullanıcı odaklı çözüm kabiliyetinin geliştirildiği fonksiyonel tasarımdır.

Söz konusu tasarımlarımız hedef pazar ve ürün segmentine göre şekillenmektedir. Farklı maliyet ve özelliklerdeki ürün senaryoları için alternatif çözümler geliştirilebilmektedir.

Tercihe göre, tasarım öncesinde yürütülen tasarım araştırmaları ve tasarım modellerinin değerlendirilmesi amacıyla sunulan görsel prototip çözümleriyle de endüstriyel tasarım süreci desteklenmektedir.

Endüstriyel Tasarım

 

Tasarım Araştırmaları


Bir ürünün hayata geçmesi önemli bir yatırım ve emeğin sonucu olsa da ürünün başarısı doğrudan kullanıcı tercihine bağlıdır. Paydaşların asgari ölçüde tasarım ve yatırım birikimlerinin olması ortaya yeni bir ürünün çıkması için yeterli görülebilir ancak başarılı bir ürün geliştirme süreci için söz konusu emeğin pazarda ve kullanıcı nezdinde karşılığı olan ürünlere aktarılması beklenir.

Ürün başarısını artırmak amacıyla yatırım öncesinde yürütülen pazar araştırmaları yaygın olarak bilinmektedir. Bu araştırmalar doğru yönetildiklerinde pazardaki boşluğu yakalayabilseler de ürünün kullanıcıyla hangi özellik ve becerilerle buluşması gerektiği konusunda zayıf kalabilmektedirler. Bu noktada doğrudan ürün ve kullanıcı üzerine odaklanabilen ”Tasarım Araştırmaları” devreye girmektedir.

Tasarım araştırmaları kullanıcıyı merkeze alarak ürünün tercih edilme, kullanım ve problem çözme kabiliyetlerini araştırır. Doğrudan kullanıcıya ya da ürün fonksiyonlarına odaklanabilen farklı araştırma yöntemleri sayesinde ürün ve kullanıcı arasındaki etkileşimin güçlendirilmesi amaçlanır.

Nevteknik olarak tasarım araştırmalarını üç farklı boyutta ele almaktayız;

Benchmark Çalışmaları

Pazardaki rakip veya benzer ürünlerin teknik özelliklerinin fiyat/performans dengesinde analiz edilmeleri geliştirilecek yeni ürünün kabiliyet ve rekabet sınırlarının belirlenmesinde önemli bir alt yapı oluşturmaktadır.

Ayrıca, doğrudan hedef ürün(ler) üzerinde mühendislik odaklı yürütülebilecek benchmark çalışmaları sayesinde pazardaki mevcut know-how birikiminin analizi gerçekleştirilebilmektedir.

Kullanıcı Algısı Araştırmaları

Kullanıcılar özellikle farklı alternatiflerin söz konusu olduğu ürünlerin tercihlerinde bazı algısal sınıflandırmalar yaparlar. Buna paralel olarak ürünler de çözdükleri problemlerin yanı sıra farklı görsel kimliklere sahiptirler. Malzeme seçimi ya da tasarım estetiğindeki farklılaşmalarla elde edilebilen farklı algısal sınıflar (güvenilirlik, dayanıklılık, şıklık, sadelik vb.) kullanıcı tercihini güçlendirebilmektedir.

Kullanıcı algısı araştırmaları sayesinde pazardaki ürünlerin kullanıcı nezdinde hangi algısal sınıflarda ayrıştığı analiz edilebilmektedir. Ayrıca geliştirilen (konsept) tasarım alternatiflerinin değerlendirilmesi veya kullanıcı beğenisinin altında yatan algısal bileşenlerin araştırılması amacıyla da kullanılabilmektedir. Söz konusu bulgular ürün kimliğinin veya formunun oluşturulmasında referans değeri taşımaktadır.

Kullanıcı Deneyimi Araştırmaları

Kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarına odaklanabilen, kolay yönetilebilir ve anlaşılır ürünlerin pazarda rekabet potansiyeli yüksektir. Kullanıcı deneyimi araştırmaları, ürünün fonksiyonel becerilerini anlaşılabilirlik, kullanılabilirlik ve problem çözme kabiliyeti gibi boyutlarıyla ele almaktadır. Ürüne özgü kurgulanan araştırma yöntemleri sayesinde elde edilen bulgular ürün-kullanıcı etkileşiminin en üst seviyeye çıkarılması amacıyla kullanılmaktadır.