Ürünü oluşturan fiziksel parçaların belirlenen imalat yöntemlerine, malzeme özelliklerine ve sundukları fonksiyonel becerilere uygun olarak üretilebilmeleri için bir yapısal tasarım (mühendislik tasarımı) sürecinden geçmesi gerekmektedir.
Ürün konstrüksiyonunun ya da sistemsel donanımın inşa edildiği bu evrede tüm tasarım faaliyetleri gerekli ürün güvenliği ve çevresel test standartlarına uygun olarak yürütülmektedir.
Yapısal tasarım hizmetimizi proje özelindeki ihtiyaca göre aşağıdaki kategorilerde sunabilmekteyiz.
Mekanik Tasarım
Mekanik tasarım ürün konstrüksiyonunun üretim tekniği, malzeme tipi ve gerekli standartlara uygun olarak 3 boyutlu ortamda inşa edildiği tasarım evresidir. Ayrıca tasarlanan parçaların ya da hazır temin edilen komponentlerin montaj ilişkileri yine bu evrede belirlenmektedir.
Mekanik tasarım süreci farklı imalat yöntemlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yatırımcı ve üretici açısından kolay uygulanabilir ve sürdürülebilir olması bakımından söz konusu tasarımlar olabildiğince mevcut imalat çözümlerine sadık kalınarak gerçekleştirilmektedir.
Sistem Tasarımı
Ürünün sahip olduğu mekanik, elektromekanik veya elektronik bileşenlerin bir arada kararlı bir şekilde çalışabilmesi için bir sistem tasarımı sürecinden geçmesi gerekmektedir.
Hareketli mekanizmaların, enerji veya güç üreten komponentlerin ya da algılayıcıların fonksiyonel uyumu bu evrede gerçekleştirilen tasarım ve doğrulama faaliyetleriyle belirlenmektedir. Ayrıca, ürün gereksinimlerini karşılayabilecek özellikteki komponentlerin seçimi ya da özel olarak tasarlanmaları yine bu evrede ele alınmaktadır.
Plastik Parça Tasarımı
Yaygın olarak tercih edilen seri imalat yöntemlerinden biri de plastik enjeksiyon tekniği ile üretimdir. Plastik enjeksiyon kalıplarıyla imal edilmesi planlanan plastik parçaların ise bu tekniğe uygun bir tasarım sürecinden geçmesi önemlidir. Söz konusu plastik parça tasarımı faaliyetleri seçilen malzeme özelliklerine uygun bir şekilde parçanın çevresel parçalarla olan montaj ilişkisi, dayanımı ve yüzey kalitesi gibi gereksinimleri göz önünde bulundurularak yürütülmektedir.
Sac Metal Tasarımı
Yüksek dayanım, ısıl mukavemet ve gıdaya uygunluk gibi bir çok nedenden dolayı sac metal malzemeler ürün tasarımlarında yoğun olarak tercih edilmektedir. Genellikle sac büküm ya da metal form kalıplarıyla imal edilen bu parçaların tasarımları söz konusu imalat yöntemlerine uygun olarak yürütülmektedir. Sac metal tasarımı, parçaların malzeme özellikleri, montaj ilişkileri ve ilgili normlar göz önünde bulundurularak detaylandırılmaktadır.
Prototip Tasarımı
Prototip uygulamaları yaygın olarak seri üretimin hemen öncesinde gerçekleştirilen bir tasarım doğrulama faaliyeti olarak görülse de fikir ya da buluş sahibinin fikrinin zayıf ve kuvvetli yönlerini test edebileceği fonksiyonel bir araç olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca, düşük adetli ya da kişiye özel üretimler için geleneksel imalat yöntemlerine kıyasla sağlamış olduğu maliyet avantajı nedeniyle bir üretim aracı olarak da tercih edilebilmektedir.
Prototip tasarımı seri imalat yöntemlerinden farklı olarak doğrudan prototip imalatı yöntemleri göz önünde bulundurularak yürütülmektedir. Özellikle 3D baskı teknolojileri, geleneksel kalıplama yöntemlerinden kaynaklanan sınırlamalar olmaksızın, tasarımcıların geniş çeşitlilikte geometriler geliştirmelerine olanak sağlar. Ayrıca sac büküm ve talaşlı imalat gibi yöntemlerle elde edilebilen kolay erişilebilir bileşenlerle de desteklenerek ürünün fonksiyonel becerilerini sergileyebileceği konstrüksiyonlar oluşturulabilmektedir. Ürünün güç, algılama ve kontrol üniteleri gibi fonksiyonel bileşenleri ise hazır komponentler üzerinden sağlanabilmektedir.
Patent / Faydalı Model
Yenilikçi bir bakış açısıyla ortaya konulan her fikir değerlidir. Çözdükleri problemin niteliğine göre doğrudan ürüne yansıtılabilecek fikirler olabildiği gibi sağladıkları özgün etki nedeniyle fikir/buluş sahibine çeşitli ticari imtiyazlar kazandırabilecek fikirler de mevcuttur. Bu noktada buluşun bir patent ya da faydalı model tescili ile korunması gerekir. Bir patent başvurusuna konu olan teknik çözümün yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini sağlıyor olması beklenirken, ülkemizde gerçekleştirilecek bir faydalı model başvurusunda ise yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterleri yeterlidir.
Herşeyden önce, patent ya da faydalı modele konu olan fikrin uygulanabilirlik açısından doğrulanması gerekmektedir. Nevteknik olarak özellikle faaliyet alanlarımız içerisinde kalan konularda gizlilik ilkeleri çerçevesinde sunduğumuz mühendislik hizmeti ile fikrin/buluşun doğrulanması sürecinde paydaşlarımıza destek sağlamaktayız. Ayrıca patent/faydalı model başvuruları için gerekli olan teknik çizimlerin ve buluşun teknik kapsamının ifade edildiği tarifname & istem belgelerinin hazırlanmaları konusunda da sürece katkı sunmaktayız.